همه چیز درباره دیابت
دیابت یکی از بیماریهای مزمن شایع است که به اختلال در متابولیسم قند خون منجر میشود و تأثیرات جدی بر سلامت فرد میگذارد. این بیماری به دو نوع اصلی تقسیم میشود: دیابت نوع ۱ و نوع ۲ که هرکدام علل و علائم خاص خود را دارند. با افزایش شیوع دیابت در جوامع مختلف آگاهی از علائم، عوامل خطر و روشهای پیشگیری و درمان این بیماری اهمیت بیشتری پیدا کرده است.
دیابت چیست؟
همه چیر در مورد دیابت
دیابت به وضعیتی اطلاق میشود که در آن سطح قند خون شما به طور غیرطبیعی بالا میرود. این بیماری متابولیکی به دلیل نقص در تولید یا عملکرد انسولین، هورمونی که از پانکراس ترشح میشود ایجاد میشود. انسولین به قند کمک میکند تا وارد سلولها شود و انرژی لازم برای فعالیتهای بدن را فراهم کند.
هنگامی که قند خون افزایش مییابد، انسولین آزاد میشود تا این سطح را کاهش دهد. همه چیر در مورد دیابت،در افراد مبتلا به دیابت این فرآیند مختل میشود و منجر به هیپرگلیسمی میگردد. دیابت یک بیماری مزمن است که اگرچه قابل کنترل است اما نیاز به مراقبت و مدیریت مداوم دارد تا از عوارض جدی جلوگیری شود.
قند خون بالا چه مقدار است؟
همه چیر در مورد دیابت
سطح قند خون ناشتا بین ۱۰۰ تا ۱۲۵ میلیگرم در دسیلیتر به عنوان پیش دیابت شناخته میشود. اگر در دو آزمایش جداگانه قند خون شما ۱۲۶ میلیگرم در دسیلیتر یا بیشتر باشد به دیابت مبتلا هستید. هایپرگلیسمی به افزایش سطح قند خون اشاره دارد و با دیابت که ناشی از اختلال در تولید یا عملکرد انسولین است مرتبط است.
در افراد دیابتی، کمبود انسولین یا عدم پاسخ به آن باعث افزایش قند خون میشود. باید توجه داشت که دیابت یک اختلال مزمن است در حالی که سطح قند خون ممکن است به دلایل مختلف تغییر کند. علائم دیابت شامل تشنگی زیاد، تکرر ادرار و خستگی مفرط است.
علائم دیابت

همه چسز در مورد دیابت
۱· تشنگی زیاد
۲· افزایش ادرار
۳· خستگی مفرط
۴· کاهش وزن غیرقابل توضیح
۵· تاری دید
۶· زخمهای دیر بهبود یابنده
۷· عفونتهای مکرر
انواع دیابت
دیابت شامل نوع ۱ و نوع ۲ است که هر کدام نیاز به درمان خاصی دارند. در ادامه به توضیح هر کدام میپردازیم:
1- دیابت نوع یک
همه چیر در مورد دیابت
دیابت نوع ۱ یک بیماری خودایمنی است که در هر سنی به ویژه در کودکان و نوجوانان بروز میکند. در این نوع دیابت، بدن به دلیل حمله سیستم ایمنی به سلولهای بتای پانکراس، انسولین کافی تولید نمیکند.
این وضعیت نیاز به تزریق روزانه انسولین برای کنترل قند خون دارد. عوامل ژنتیکی و محیطی در بروز این بیماری نقش دارند و اضافه وزن تأثیری در آن ندارد. درمان شامل استفاده از انسولین و نظارت بر قند خون است تا فرد بتواند زندگی سالمی داشته باشد.
2- دیابت نوع ۲
دیابت نوع ۲ بیشتر در بزرگسالان دیده میشود و حدود ۹۰ درصد از کل موارد دیابت را شامل میشود. در این نوع بدن انسولین تولید میکند، اما سلولها به طور مؤثری از آن استفاده نمیکنند. تغییرات در سبک زندگی از جمله افزایش فعالیت بدنی و انتخاب رژیم غذایی سالم اولین گام در درمان این بیماری است.
با گذشت زمان بسیاری از بیماران به داروهای خوراکی نیاز پیدا میکنند. در این حالت گلوکز به جای ورود به سلولها در خون باقی میماند. عوامل ژنتیکی و محیطی به ویژه اضافه وزن در بروز دیابت نوع ۲ نقش دارند.
همه چیر در مورد دیابت
3- دیابت بارداری
همه چیر در مورد دیابت،دیابت بارداری نوعی اختلال قند خون است که در دوران بارداری به دلیل افزایش سطح قند خون ایجاد میشود و پس از زایمان برطرف میشود. این وضعیت میتواند عوارضی برای جنین به همراه داشته باشد و نیاز به مراقبتهای پزشکی دارد. در این دوران هورمونهای تولید شده توسط جفت باعث مقاومت به انسولین میشوند. اگر پانکراس نتواند به این مقاومت پاسخ دهد، قند خون افزایش مییابد. عوامل خطر شامل سن بالای ۲۵ سال، سابقه خانوادگی و اضافه وزن است.